פורסם by & קטגוריה אופנה, הנעלה, תרבות.

לחובבי אופנה נטולי רתיעה מתערוכות וגלריה, הייתי ממליצה לא להחמיץ את התערוכה המדליקה ביותר שתיפתח בקרוב (18.6), בגלריית החווה, במסגרת העונה הישראלית לעיצוב בחולון. לפי כותרתה "סינדרום סינדרלה: מסע בעקבות הסטילטו", ברור שהיא לא מיועדת רק לשפוטות נעליים, גם לא רק למי שאגדת סנדל הזכוכית של סינדרלה שבתה את לבם, אלא כל מי שמסוגל ליהנות מהפלגות דמיון וחפצים פיזיים המשדרים הומור ועושר של משמעויות.

איה פלדמן. צילום תום הרוש

איה פלדמן. צילום תום הרוש

לכאורה, זו אופנה. נעלי סטילטו בעלי עקב דקיק וגבוה, אבל בפועל זהו מסע בעקבות היופי והכאב, האגדה והמציאות, של אחד האובייקטים המיתולוגיים הטעונים והנחשקים ביותר בתולדות הלבוש. הכאב מתקשר לנושא לא רק משום שפשוט כואב ללכת זמן ממושך בנעלי סטילטו, אלא גם ברובד האגדה העממית, שבה האחיות של סינדרלה בקשו שיקצצו להן את הבהונות כדי שכף רגלן תוכל להיכנס לסנדל שבידי הנסיך. וזה מוביל כמובן לשאלה העקרונית של כמה סבל מוכנים בני האדם, במיוחד בנות האדם, לעבור כדי להתאים את עצמם למושגי היופי של תקופתם. החל בנשים הסיניות במאות הקודמות, שכפות רגליהם היו כפותות מילדות, כדי שלא יצמחו, כי כף רגל קטנה נחשבה אז ליפה, דרך האפריקניות שהגדילו לממדים מפלצתיים באמצעות צלחת עץ שהושתלה בה, את השפה התחתונה שלהן כי שם זה נחשב ליפה, ועד הנשים המערביות כיום, המענות את עצמן בדיאטות רצח ובאימוני כושר אינסופיים כדי להגיע לגזרה הדקיקה שהיא צו השעה.

אור קולקר. צילום דפנה רנרט

אור קולקר. צילום דפנה רנרט

בתערוכה יוצגו למעלה מ-60 דגמים יוצאי דופן של נעלי סטילטו ועקב שעוצבו על ידי מעצבי נעליים ואופנה בישראל, לצד עבודות מצטיינות של סטודנטים בשנקר, בצלאל, והגילדה. בין היתר, נעליים מזכוכית ופורצלן, נעליים משיער מלאכותי (בהשראת האגדה על רפונזל), נעליים מעץ, מקלף, נעליים בהדפסת תלת-מימד, מעצמות דגים (בהשראת האגדה על בת הים הקטנה נטולת הרגליים), ואפילו נעליים ביציקת ברזל. באחד מחדרי התערוכה תוכלו לראות נעלי עקב עם גלגלי לוליין, נעלי בלרינה עם עקבים, כובע שחור עשוי כולו עקבי סטילטו, נעלי עקב שניתן לנעול רק בזווית כריעה, קביים עם עקבי סטילטו, ועוד.

נעל העקב הופיעה בתרבות המערבית לפני כ-500 שנה, ומאז ועד היום מנהל אתה עולם האופנה יחסי אהבה שנאה. לכל אורך ההיסטוריה היא סימלה עוצמה ומעמד, ובמאות ה-17 והכ-18 דווקא גברים, ולא נשים, נעלו נעליים מגביהות. בחלוף הזמן הפכה הנעל הזו לאובייקט המייצג לא רק יופי או מרידה בטבע (להפוך לגבוהים יותר מאשר הגנטיקה מכתיבה), אלא הגבלה, כאב וחולשה, מיניות ופטישיזם (עיוות מיני).

 נופר חיימוביץ ואלעד ברוך. צילום יחצ

נופר חיימוביץ ואלעד ברוך. צילום יח"צ

רשימת המשתתפים מלמדת עד כמה הנושא הדליק את כל מי שעוסק בנעליים בארץ והיא כוללת את דניאלה להבי, משכית, קום איל פו, אלמביקה, המחלקה לצורפות ואופנה בבצלאל, מחלקה לעיצוב אופנה בשנקר, ביה"ס לעיצוב נעליים הגילדה, ורבים אחרים. אם לא הזכרתי, אז הכניסה תהיה חופשית.

 אנוק יוסבשווילי. צילום דימה ריינשטיין ותומר בורמד

אנוק יוסבשווילי. צילום דימה ריינשטיין ותומר בורמד

 

Loading Facebook Comments ...

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.