גשמי החורף מרווים את האדמה, אבל לא את העור שלנו. להיפך, ככל שהחורף קר וגשום יותר, כך סובל העור יותר מבצורת, כלומר מתחושת יובש מעקצצת, סדקים, קמטים וגרד. אז איך מקדמים את פני הרעה? לד"ר הדס פראג נוה, רופאת עור מומחית ויועצת למותג 'קנסטן קרם' יש כמה עצות. וכמובן גם למכוני הטיפוח ומדפי הקוסמטיקה במרכולים
העונה הקרה מחייבת שינוי בהרגלי הטיפוח על מנת לשמור על בריאות העור. ד"ר הדס פראג נוה מסבירה אילו שינויים מתחוללים בעור בחורף, ואיך מתמודדים איתם.
איך מזהים עור יבש?
מדובר בלחיים סמוקות ויבשות, בשפתיים סדוקות, בתחושה לא נוחה בעור הגוף, כפות הידיים והרגליים. וכשמדובר בסדקים בעור, חשוב לדעת שהם עלולים להוות פתח לחדירה של זיהומים ולהגברת הרגישות לחומרים עמם אנו באים במגע. כך נוצר מצב בו סבון הרחצה, שהשתמשנו בו בקיץ בלי בעיות, עלול לגרום לגירוי בגוף, או שסבון הכלים הוותיק יכול לפתע לגרום לפריחה בכפות הידיים. ועוד הפתעה: בניגוד לאינטואיציה שלנו, מים אינם מוסיפים לחות לעור יבש, אלא להפך, תורמים להחמרת היובש.
איך מונעים עור יבש?
שומרים על שבעה כללי הזהב הבאים:
– לא מרבים בשטיפה של הידיים מעבר להכרחי.
– כאשר עובדים עם מים בבית (שטיפת כלים, ניקיון) משתמשים תמיד בכפפות אטומות למים (להקפיד שאפילו מים ולא רק חומרי ניקוי, לא יחדרו לכפפות).
– מצמצמים למינימום שימוש בג'ל חיטוי לכפות הידיים.
– נמנעים ממקלחות חמות וארוכות, אשר גורמות להחמרת היובש.
– משתמשים בשמן רחצה במהלך מקלחת ולאחריה.
– מורחים קרם לחות לאחר מקלחת, כאשר העור עודנו לח.
– לא מלקקים שפתיים יבשות, אלא משמנים אותן באמצעות שפתון. הליקוק מחמיר את היובש והסדקים.
האם טיפוח כף הרגל בחורף שונה מאשר יתר חלקי הגוף והפנים?
בניגוד לפנים למשל, כפות הרגליים נתונות בחורף בנעליים ולעיתים במגפיים, ללא אוורור רב. לעיתים קרובות הן מזיעות, ומצטברת לחות בתוך הנעל הסגורה. לפעמים גם נרטבת כף הרגל מגשם או שלולית וכך נותרת כף הרגל שעות רבות בסביבה לחה, שמהווה מצע נוח לצמיחתן של פטריות.
קיימים תכשירים זמינים, ללא מרשם רופא, לטפול בפטרת, כאשר אחד מהם, כמו 'קנסטן קרם' של חברת באייר למשל, המכיל חומר פעיל בשם קלוטרימאזול. תכשיר רחב טווח לטיפול בפטרת בפרט ובכף הרגל בכלל, ללא תופעות לוואי. יחד עם זאת במידה ואין שיפור בסימפטומים בטיפול ללא מרשם, יש לפנות לבדיקת רופא מאחר וייתכן והופעת פריחה או הגרד נובעים מסיבות אחרות.
איזה טיפים הם הכי חשובים לשמירה על כפות הרגליים בחורף?
– לגרוב גרבי כותנה, שמשפרות את ספיגת הזיעה.
– לכבס את הגרביים ב-60 מעלות לפחות לניקוי יעיל.
– להחליף במהירות האפשרית נעליים וגרביים רטובים.
– לאוורר את כפות הרגליים והנעליים ככל שניתן.
– להקפיד על ייבוש בין אצבעות הרגליים לאחר רחצה, ובכל מקרה בו כף הרגל נרטבת.
– לא לשבת קרוב מאוד לתנורים או אמצעי חימום.
– לא לישון עם בקבוק חם המוצמד לכפות הרגליים (או לכל מקום אחר בגוף).
– חשיפה ממושכת לחום עלולה לגרום לפריחה בעור ובמקרים נדירים אף לעודד התפתחות גידולים עוריים במקום.
האם יש דרך לשיקום נזקי הקיץ על העור?
השמש הישראלית מותירה את חותמה על פני העור בצורה של פיגמנטציה, ויש גם נזקי שמש מצטברים שחלקם טרום סרטניים. בחורף, כאשר ישנה פחות חשיפה לקרינה, יש הזדמנות לטיפול בנזקים אלו באמצעות קרמים שונים או במכשור (לייזרים, קרני אור ועוד). דבר נוסף: למרות שבחורף יש פחות קרינה מהקיץ, עדיין חשוב מאוד להמשיך ולהשתמש בתכשירי הגנה מהשמש שכן גם בימים קרירים או מעוננים (ואפילו דרך שמשה של חלון!) תיתכן חשיפה משמעותית לקרינה.