כשחם, קשה יותר להירדם. יש לכך סיבות רבות, ובהן שעות האור המרובות בקיץ הישראלי. ולמרות שכולנו יודעים שמומלץ לכל אדם בוגר לישון 8 שעות שינה בלילה באופן קבוע, רובנו מרבים לגרור חוסר שינה מצטבר הגורם לעייפות יתר. אגב, טעות לחשוב שאפשר להשלים את החסר בסופי שבוע, חופשות ושבתות, כי אין דבר כזה לשמור רזרבות שינה ליום אחר. חבל, אבל זה מה שהתגלה במחקרים שונים.
אי אפשר לצבור שינה ללילה הבא. תמונה באדיבות פולירון
מיה שטיינהרדט זיו, בעלת MamaMaya מומחית בהורות, זוגיות ושינה, שהוזמנה באחרונה על ידי חברת פולירון מקיבוץ זיקים ללוות השקה של מזרנים חדשים להרצות על הנושא, אומרת שחסר שינה פוגע בשמחת החיים, מגביר רמות רגישות ופגיעות, פוגע ביכולת לגלות סובלנות, פוגע בזיכרון ובריכוז, והכי מדאיג לדעתי, פוגע במערכת החיסון ויכולת ההתמודדות של הגוף עם מחלות.
בשינה היא מוסיפה, מתחדשות כל מערכות הגוף הסמויות והגלויות ביניהן מערכת העיכול, ומגלידים פצעים וחתכים. ועוד בשינה מווסתת הפרשת הורמון האדרנלין, והדבר תורם לרגיעה נפשית ורגשית. זו הסיבה שבעיות שינה משפיעות מאוד על הזוגיות ועל היחסים הבינאישיים.
פולירון. מזרן Relaxeep צילום נעמי גוטקינד-גולן
אז מה ניתן לעשות כדי לאפשר שינה טובה יותר? הנה כמה מעצותיה של שטיינהרדט זיו:
סביבה נעימה: חדר השינה צריך להיות מסודר, נקי, עם תאורה רכה, ואפילו עם מפזר ריח בושם עדין.
סילוק גורמים מפריעים: מי שהולך לישון הולך לישון. לא לקרוא, לא לראות טלוויזיה, לא לדבר בטלפון הנייד, לא להאזין לרדיו לא לכתוב בטאבלט. אם בן או בת הזוג מעדיפים לקרוא או להישאר ערים – הם יכול לצאת מהחדר.
הכנה נכונה: ארוחת ערב מומלץ לאכול שעתיים ואפילו שלוש שעות לפני ששוכבים לישון. כך מאפשרים למערכת העיכול לסיים את פעילותה לפני שנשכבים. עדיף גם לא לצפות בטלוויזיה או לגלוש במסכים לפני השינה, משום שאלו ממריצים ומעוררים את המוח.
עזרים חיצוניים לרגיעה: החשכת החדר. כמה טיפות לבנדר על הכרית (לבנדר נחשב לריח מרגיע). מקלחת פושרת או אמבטיה חמימה. תרגילי נשימות. חפשו את הפעולה המתאימה לכם אישית שתרגיע את המחשבה.
מה עושים אם מזדמנת לכם מנוחה באמצע היום? גם בשעות היום כדאי להחשיך את חדר השינה על מנת לדמות לגוף את אווירת הלילה החשוכה והרגועה ולאפשר לעין מיעוט חשיפה לאור.
הולנדיה. לנפנפ בקפסולת שינה כחום היום
אחד מנביאי אמנות השינה הנכונה, אבי ברססט, מנכ"ל חברת הולנדיה הישראלית, מומחה להנדסת שינה, ונציג ישראל בארגון השינה העולמי שבו חברות 73 – יזם לפני כמה חודשים את רעיון התנומה הקצרה במקומות העבודה. ברססט מצא בעקבות סקר מעסיקים, ש-60% מהם מוכנים לאפשר לעובדיהם לנמנם במהלך היום, מדובר בסך הכול בעשר עד עשרים דקות, אחרי שהתברר להם שהדבר מגביר את ההישגים והתפוקה של העובדים, ומשפר את בריאותם. לשם כך ייבא לארץ קפסולת שינה חדשנית, בצורת בועת מתכת גדולה שבתוכה יש מזרן מרופד ואפשרות לסגור את הפתח ולנוח. את קפסולת השינה, ה- PodTime, אפשר למקם באחת הפינות של המשרד, המפעל או כל חלל עבודה אחר, והעובדים מוזמנים להיכנס לתוכה בתורנות לנמנום קל. ברססט המציא עבור החידוש הזה אפילו מונח חדש: לנפנפ (נאפ באנגלית הוא נמנום), ומוכן להשכיר את קפסולת השינה בעלות חודשית של 1770 שקלים עם התחייבות ל-6 חודשים. אביזר נוסף וזול בהרבה הוא סוג של ברדס שלובשים על הראש והוא מאפשר להתנתק כליל מהסביבה וכל רעשיה ומראותיה. לא מתאים אמנם לחום יולי-אוגוסט אלא אם במשרד או במפעל המזגן מוריד את הטמפרטורה לרמת קור חורפית, ובהרבה מקומות זו כידוע ההתנהלות.
הולנדיה. אבי ברססט מנכ"ל ובעלים מדגים ברדס שינה. צילום קוקו
הפטנט האחרון של ברססט היזם הבלתי נלאה והולנדיה ישראל, היא אפליקציית Auping (מותג הולנדי), המופעלת באמצעות הטלפון הסלולרי. למי שלא נפרד מהמכשיר הממכר הזה גם בשינה. באפליקציה הזו אפשר להזמין שעת השכמה במנגינה עדינה שלא מקפיצה את הלב ולחץ הדם כמו בשירותי השכמה אחרים, אפשר לשלוט על התאורה והטמפרטורה בחדר, לקבוע את זמן סגירת ופתיחת הווילונות והתריסים, והכי מדליק, האפליקציה הזו מזהה צליל של נחירות, ומשנה באופן אוטומטי את תנוחת המיטה. תזוזת המיטה גורמת לנוחר להפסיק לנחור. אם הנוחר ישן על הגב למשל, מדידת הקול מפעילה את החלק האחורי של המיטה כדי לעלות מעט. אם הנוחר ישן על הצד או על הבטן, האפליקציה מניעה בקלות את הצד שלו במיטה, בלי להפריע לבן או בת זוגו הישנים לצידו. ובא לציון גואל…
הולנדיה. מיטה מלכותית ויספרינג. צילום אביב חופני
בחנות של הולנדיה בהרצליה שם מוצגת המיטה החכמה עם הסמרטפון (רוכשים אותה עם האפליקציה), רואים גם מערכות שינה בריטיות בשם Vispring, ובהן מזרנים הנתפרים בתפירה אישית ולפי מידה, מיטה על רגלי מתכת, בניגוד לעיצוב המסורתי, שבו המזרן הוא הדומיננטי בגודלו ובנוכחותו, וניתן להזמין מיטה ב-16 צבעים שונים, לא רק חום ושחור.
מזרן הוא לעתים קרובות המפתח לשינה טובה לא פחות מכל האמצעים האחרים שהזכרתי. ללא מזרן כזה מתעוררים לא פעם עם שרירים תפוסים, כאבי גב ועורף ועייפות כללית. חברת המזרנים פולירון מקיבוץ זיקים יצאה באחרונה עם מזרן ארגונומי המתאים את עצמו למבנה הגוף של הישן בשם Relaxleep"". הפטנט כאן הוא שכבות רבות לתמיכה במשקל הגוף כשבמרכזן שכבת ויסקו, חומר אלסטי דמוי ג'ל, הנשאר קשיח בטמפרטורת החדר אבל מתרכך מחום הגוף השוכב עליו (הומצא לראשונה עבור סוכנות החלל האמריקנית נאס"א). כמה פשוט, ככה יעיל. בהצגת הרילקסליפ שנעשתה עם פתיחת החנות החמישית של פולירון מול קניון איילון ברמת גן, הסביר המנכ"ל קובי פודה שסוד ייחודו של המזרן החדש בטכנולוגיית פיזור לחצים ע"י חיתוך א-סימטרי הנותן תמיכה שונה לאזור הראש, הרגליים, האגן והגב. וזה נוסף שילוב החומרים הקשיחים והרכים, המאפשר זרימת אוויר בין השכבות השונות. הוויסקו מומלץ גם לסובלים מפצעי לחץ ובעלי בעיות בעמוד השדרה, השרירים והפרקים. החל מ-7400 שקלים לרילקסליפ זוגי.
שמרת הזורע. מזרן אימפלה גולד
המזרן האחרון שבו נתקלתי באחרונה מוצג ברשת "שמרת הזורע" השייכת ל"ויסמן אחזקות". מדובר בכניסה ראשונה של החברה שהתמקדה עד כה בריהוט ובמיטות, גם לתחום המזרנים. הסדרה הראשונה נקראת אימפלה, ובניגוד לרוב המזרנים בארץ המיוצרים לפי השיטה האמריקנית (מזרן עבה מאוד וגבוה), היא מיוצרת בספרד לפי השיטה האירופאית, המעדיפה מזרנים דקים יותר (24-29 ס"מ), שקל יותר לנקות ולהפוך לעומת המזרנים העבים והגבוהים שלדברי מנכ"ל שמרת הזורע יש בהם שכבות מיותרות של ספוג, ללא צורך ממשי. מזרני האימפלה נמכרים במחיר השקה נמוך 1290-1990 שקלים במקום 2700-3674 שקלים למזרן זוגי, חלקם בתוספת ויסקו או עם סוגי פולימר בצפיפות משתנה, ואת כולם (דגמי סילבר, גולד וטיטניום), אין צורך להפוך.
שמרת הזורע. כריות מיוחדות לשלוש תנוחות השינה: גב, בטן וצד
אחרונה חביבה בשיפור השינה היא כמובן הכרית. בשמרת הזורע השיקו כרית בשם "דרים" המיוצרת על טהרת הלאטקס, שרף עץ גומי מיוחד במחיר השקה של 299 שקלים לזוג כריות. ומאחר שכל אדם ישן בתנוחה אחרת, על הבטן, על הגב או על הצד, פולירון השיקה שלוש כריות שונות, מותאמות לכל אחת מן התנוחות הללו. שמן הכריות Position והן עשויות מחומר הנקרא "VISCOOL", שהוא לטקס עם ג'ל קירור המסייע לאיזון הטמפרטורה בראש בזמן השינה. 299 שקלים לכרית.