חתונות ל"ג בעומר בשבוע שעבר היו רק הפתיחה לעונת השמחות האינטנסיבית הנמשכת כל הקיץ, למעט שלושת השבועות שבין י"ז בתמוז ותשעה באב. אלפי כלות עסוקות עדיין בימים אלה בחיפוש שמלה, ואלפי מוזמנים שוברים עדיין את הראש איזו מתנה להביא לאירוסין, ל"שבת חתן" ול"שבע ברכות". לחופה ברור שמביאים צ'ק אבל מה לחתונה?
לפני שאציע רעיון לשאלה השנייה, צריך לתת זכות קדימה לזו הראשונה. והכתובת שהכי קסמה לי בשיטוטים בין מעצבי שמלות כלה העסוקים עכשיו מעל לראש, היא: גלי קרטן. בוגרת שנקר מצטיינת זו, שעשתה סטאז' במקומות מרשימים כמו בית דיור ובית גאליאנו, יוצרת שמלות דקיקות, מפוסלות, מבדים רכים של משי מקומט, מוסלין ותחרות צרפתיות, רקומים בחרוזים, פנינים ורקמות עבודת יד.
המראה של שמלות הכלה של קרטן, לא רק משדר רטרו, אלא מזכיר לפעמים את כוכבות הקולנוע ההוליוודיות של שנות ה-20 וה-30 ואת המראה האצילי של שמלות סוף המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. מי שזקוק לתזכורת, שיצפה בפרקים של סדרת הטלוויזיה הבריטית המופתית "אחוזת דאונטון". כצפוי, צריך גם תקציב אצילי לגמרי כדי לממן את השמלות היקרות האלה, אבל אין ספק שבכוחן להפוך גם את הכלה הפרטית של משפחתנו לדמות בלתי נשכחת.
בביקור בסטודיו שלה ברחוב אלפסי 26 בדרום תל אביב מסבירה קרטן שיש לה גם דגמים מהודרים לא פחות מהעונה הקודמת, העולים הרבה פחות מאשר בקולקציית 2015 וגם מתארת את העמל הממושך המושקע בעיצוב שמלה התואמת את הגזרה, הגובה, המשקל והאישיות של כל נערה המגיעה אליה, את החתירה הבלתי נגמרת להגיע לרמה של אופנה עילית, את הרקמות, הבטנות, המחוכים והגימורים המוקפדים שהיא כטיפוס פרפקציוניסטי לא מוותרת על אף תפר ישר שבהן, המצדיקים את המחיר. אבל אין כמו מראה עיניים, ובכמה מהצילומים המצורפים רואים מקרוב קטעים של שמלות המבהירים במה מדובר.
עולם סגנוני מקוטב לזה של קרטן, הוא סגנון הבוהו-שיק של המותג SISTER M, שמתחזקות צמד מעצבות-אחיות ברחוב שלמה 79 גם כן בדרומה של העיר הגדולה.
לצד בגדים מתאימים לכל מי שסובבת את הכלה, אימהות, דודות, חברות וכו', מציעות הסיסטרס שמלות בסגנון אתני המזכיר גלימות מדבריות, או שמלות בוהמייניות, גם הן משתמשות במשי, שיפון, ורקמות עבודת יד, ומוסיפות פרנזים ושזירת חוטי זהב, אבל אצלן השמלות לא מפוסלות הדוק על הגזרה אלא להיפך, משוחררות ורחוקות מהגוף ומאפשרות לכלות לנוע בתוכן בנוחות. בנוסף, אפשר להזמין אצלן שמלות כלה לא רק בלבן וגווני שמפניה ושמנת, אלא גם בברונזה, כסף וזהב. וכדי להבליט עוד יותר את ייחודן, הן מציעות לכלה לשאת בידה לא זר פרחים אלא זר דמוי נוצות.
אבל לא רק תל אביב מציעה שמלות יוקרה בהרבה אלפי שקלים. יש כאלה גם ברחוב הרצל בראשון לציון בסלון "פעם בחיים". המעצבת הראשית רחל ארז מצהירה שהיא חותרת להעניק מראה נסיכה מלכותית לכל נערה המגיעה אליה לקראת נישואיה, מעצבת עבורה באופן אישי את השמלה, הכוללת אפליקציות, תחרות, חרוזים, וסגירות של לייקרה עדינה בחלק הקדמי והאחורי, ולמי שלא מתאים לבן, מציעה צבע גוף או שמנת. יותר מזה, ארז נותנת לכל שמלה מאפיינים של שם נפרד. למשל, שמלת המלכה, עם שרוולים ושובל ארוך ושכמיית שיפון. "אלכסיס", עם רשת בצדדים, "בת הים" עם מחוך סטרפלס וחצאית שיפון משי, וכן הלאה. כלות מוזמנות לסטודיו הזה למפגשים עם הצוות לפני שמחליטים על שמלה, למדידות, לבדיקת תכשיטי סברובסקי ופנינים המוצגים באח הקומות, ובבוקר החתונה להתארגן יחד עם המלוות שלהן, ולהישאר לארוחה, מקלחת, הלבשה ומנוחה. הן יכולות גם להזמין שם איפור ותסרוקת.
גם למי שאין סבלנות או זמן לכל התהליך הממושך של מדידות ותיקונים, יש אופציה של שמלות כלה יקרות הנתפרות מראש במותג הנקרא READY2WEDD וממוקם ברחוב יפת ביפו. מדובר בשיטה ייחודית של תפירה מראש של 5 חלקים עליונים ו-5 חלקים תחתונים במידות 34-40 שניתן לערבב ולהתאים לפי בחירה וטעם אישי. ורק ההתאמה הסופית החיונית למבנה גוף נעשית בסמוך למועד החתונה ע"י תופרת.
לפי התכשיטנית דורי צ'נגרי, אומנית מקומית שרכשה שם עולמי, תכשיטי כלה הם התמחות מיוחדת. היא אוהבת לדבריה לתת להגשים פנטזיות אישיות רומנטיות של כלות צעירות עם עגילים, צמידים, רבידים, קשתות וסיכות ראש, עם חידושים טכנולוגיים כמו חריזה כפולה או רקמה שזורה בפרחי אמייל לבנים. להתרשם יותר מן המבחר אפשר בכתובת: http://www.doricsengeri.co.il
מאחר שבערב החתונה כל העיניים דבוקות לכלה, מכף רגל ועד ראש, לא פלא שגם ציפורניים מטופחות תורמות לביטחון העצמי שלה, לא פחות מאיפור מדויק ועדין. למי שחושב שמדובר בעניין שולי, טועה. במיוחד משום שזרקורי הצלמים מתמקדים על ידה של הכלה כאשר החתן עונד לה טבעת ומראה ציפורניה נשאר מונצח בצילומים ובסרטי החתונה. צבע הלק חשוב גם משום שאם הוא לא מתאים, למשל אדום מדי, הוא צורם מאוד על רקע השמלה הלבנה. קטיה שו, המדריכה הראשית במותג הלק ORLY ממליצה רק על לק פסטל, ולא צבעים עזים. יש היום גוונים עדינים שהם לאו דווקא ורוד בהיר, אלא גם סגול לוונדר, אפילו ירוק מנטה. ההמלצה היא לקבוע יום לפני החתונה טיפול של פדיקור ומניקור ובכך להוריד את ההתעסקות במריחת לק ביום החתונה עצמו, שהיא מלחיצה עוד יותר בשל ההכרח להתנהל בזהירות עם הידיים והרגליים כדי שהלק לא יהרס ויתייבש לגמרי.
איימי טאווס המנהלת המקצועית במותג הלק האמריקאי CND מציעה לבחור בלק שקוף או שקף למחצה ולא אטום, כי האטום-חלבי דורש מיומנות מושלמת, וכל שגיאה במריחתו נראית ובולטת. היא מוסיפה שרק בעלת ציפורניים במבנה ארוך טבעי, מתאימות ללקים אטומים,
הזכרתי בתחילת הכתבה את נושא החתונות לשמחות שלפני ואחרי החתונה. ברשת החדשה והצומחת של חנויות היודאיקה "ואהבת", בהן מרוכזים במקום אחד כל הפריטים הקשורים ללוח השנה העברי, כולל סידורים, מחזורים, ספרוני תהילים כרוכים שניתן לחרוט עליהם את שם הכלה, מזוזות בכל הסגנונות והחומרים, טליתות, פמוטים, מגדלי בשמים, אפילו כרית לברית, ובעצם כל מה שקשור ללוח השנה העברי, מתאר המנכ"ל ואחד הבעלים יעקב ביבלה, באירוע השקת הסניף שלו בקניון ברמלה, את החידושים והמגמות בתחום המתנות לשמחות. מדובר במחזור של כ-11 מיליון שקלים בשנה, אומר ביבלה, ובכ-150 אלף אירועים כולל בריתות ובר מצוות. ולמרות הצ'קים, אחת הבעיות המטרידות ביותר אורחים היא מה לתת וכמה לתת. לדבריו: "מנתוני רשת ואהבת זוג אורחים מוציא בממוצע על מתנות לאירוע 400- 1,000 שקלים, ואם מדובר בחתונה של בני משפחה, אפילו סכום גדול יותר".
ועם כל הכבוד לצ'קים, הוא מוסיף, בשנתיים האחרונות יש מגמה מתגברת של הענקת מתנות כחלופה להמחאה המסורתית. במקרה כזה, מרבית המתנות הן מתחום היודאיקה, כמו פמוטים מכסף למשל".
ומאחר שהנושא שלי הוא חתונות, ערכת חתונה ב"ואהבת" (החל מ-623 שקלים), כוללת טלית, כוס חתן, כתובה, תפילה לכלה, כיפה וכרית טבעות. הצעה אחרת: כוס מעוצבת לשבירה (החל מ-25 שקלים), שלאחר סיום החופה ניתן לאסוף את שבריה ואמנית הרשת, יוצרת מהם בניפוח זכוכית מזוזה. מתנה בעלת סמליות מיוחדת, המאפשרת לזוג הטרי, בכל כניסה הביתה להיזכר בטקס הכה משמעותי בחייהם.