אין מטבח בלי כלים שכמעט לא משתמשים בהם ואביזרי קילוף, הקצפה, ריסוק, שהשד יודע מה פתאום קנינו אותם בגחמה של רגע, והם שוכבים למעצבה עד ערב פסח, שאז מעלים אותם לבוידעם כי חבל לזרוק, ושוב מורידים בלב כבד אחרי החג, כדי ששוב ישכבו במגירה. אבל יש כלים שבלעדיהם קשה להתנהל במטבח, והם בשימוש תמידי, בפריזר, על הכיריים, על שולחן האוכל, בבישול, אפייה, הגשה, בקיצור, השקעה נבונה וחכמה. לאלה האחרונים מוקדשת הכתבה הזו בחיבה והערכה. אחד הראשונים שבהם: קערת פיירקס שקיבלתי לחתונה והיא ממשיכה לתפקד כמו גדולה וכמו חדשה. לא מאה שנים אמנם, הגיל העגול של המותג Pyrex שהושק ב-1915, אבל בהחלט כמה עשורים.
בפיירקס חוגגים השנה את יום ההולדת מאה עם סיסמה שיווקית חדשה: "לא רק זכוכית", וזה אומר כלים חדשים, תבניות ומגשי אפייה מפלדה פחמנית, חומר קל משקל, טקסטורה מיוחדת של התחתית וציפוי נון-סטיק. ויש גם כינוי חדש לכלים: א-סימטריה. רמז לעיצוב החדשני שלהם.
הוכחה נוספת לנעורי הנצח של הפיירקס, שהפך כבר לשם גנרי לכלי זכוכית לבישול ואפייה, שחברות רבות מנצלות אותו כדי לשווק מוצרי זכוכית שאינם פיירקס: שלוש סדרות חדשות של כלים.
ESSENCE – סירים ומחבתות מאלומיניום עם מכסים מהזכוכית המפורסמת של המותג, הבורוסיליקט.
ATTRACTION –סירים ומחבתות מאלומיניום יצוק עם ידית מגנטית נשלפת, פטנט בלעדי של החברה. הסדרה מיועדת גם להגשה לשולחן בשל עיצובה החדשני.
optimum –תבניות אפיה ובישול לתנור מבורוסיליקט, עם עומק משמעותי יותר מאשר בתבניות הקודמות, וידיות אחיזה רחבות יותר ונוחות לנשיאה.
למי ששכח: זכוכית הבורוסיליקט, מיוחדת בכך שהיא עמידה בפני חום קיצוני וזעזועים תרמיים. הומצאה בצרפת, נרכשה לקראת שנת המאה שלה על ידי חברת האחזקות האמריקאית אורורה, שהחליטה לשווק תחת המותג העולמי המוכר 'לא רק זכוכית', ובארץ היבואנים שלה הם האחים מסלמני גרופ המדווחים בגאווה מובנת שהם מוכרים בישראל כ-300 אלף מוצרי פיירקס בשנה.
על כוחה של הזכוכית כחומר גלם לכלים ברי קיימא, תעיד ההשקה החדשה של צלחות וכלי הגשה מבית קורנינג, שמייבאת לארץ חברת שקל המתמחה בייבוא כלי אוכל יוקרתיים של מותגים כמו פיג'ו סלבינלי, סימפל היומן ועוד. מדובר בזכוכית פטנט בלתי שבירה. במסיבת ההשקה של המותג המכונה Corelle נערכה הצגה דרמטית של זריקת צלחות לרצפה, והן אפילו לא נסדקו. מהו סוד הזכוכית האטומה הזו, לא מגלים. אבל נציגי החברה שהגיעו מארצות הברית סיפרו שהיא חלק מתגליות תעשיית החלל האמריקנית ומצפה את מעטפת החלליות של נאסא. יש עדות טובה מזה לעמידותה? זכוכית מחוסמת הנקראת Vitrelle לא נשרטת, לא נשברת אבל גם אי אפשר להדפיס עליה איורים. וכך כל צלחת וקערה של CORELLE שיש עליה איור, מצוירות ביד. מה שהופך אותה גם לייחודית וגם ליקרה.
הסט הזול ביותר של 18 חלקים עולה 559 שקלים והיקר ביותר 1009 שקלים. אבל אין להכחיש את הקסם, גוון הבז' העדין (יש גם צחור שלג), וקונספט הציורים הילדותיים- מתוקים על חלק מהכלים. המרתקים ביותר הם הכלים עם איור של עץ בצבע כסוף, על רקע לבן. יתרון נוסף: את זכוכית ויטרל ניתן להכניס למיקרו וגם למדיח.
הרבה הוכחות נוספות קיימות לקאמבק של הזכוכית. כנראה שעייפנו מהפלסטיק, הקרמיקה והחרסינה, והתעוררה נוסטלגיה לצנצנות הזכוכית הזכורות מבית סבתא. בעבר הלא רחוק מאוד בצנצנות הזכוכית היו מאחסנים ריבות, חמוצים, סוכריות ומה לא. שווקו בהן גם מוצרי חלב וגבינות והוותיקים אולי ראו עוד את צנצנות ה"לבניה", במכולת השכונתית. במספרות נצבו בקבוקי זכוכית בגדלים שונים שהכילו מי קולון ומשחת ברילנטין ובבתי המרקחת אפסנו בהם כדורים ותרופות נוזליות. למי שרוצה להכניס לבית בקבוקי אחסון וצנצנות זכוכית דקורטיביות לתבלינים, עוגיות, פסטות, עדשים וכו', כדאי לדעת שיש עכשיו בארץ מבחר גדול שבין היתר מייבאת חברת פלדינוקס
יופייה של הזכוכית והעובדה שבניגוד לפלסטיק היא לא סופחת חומרים (עובדה שהיא מוכשרת לפסח רק בטבילה במים), וגם לא מכילה כימיקלים בלתי ידידותיים למשתמש, מחזיר אלינו אפילו בקבוקי זכוכית לתינוקות. חברת פיליפס אוונט השיקה בקבוקים כאלה באחרונה, עשויים מזכוכית מחוסמת (בורוסיליקאט, כמו בפיירקס), בדרגת ניקיון רפואית. בקבוקי הזכוכית ניתנים לסטריליזציה כולל הרתחה ב- 100 מעלות צלסיוס וגם לאחסון בקירור ובהקפאה, ולהדחה במדיח כלים. בקבוקי תינוקות כאלה לא נשרטים, לא סופחים ריחות, וניתנים למחזור. בפיליפס אוונט אומרים שגם הדיו שמשמש לסימון השנתות על גבם עשוי חומר אורגני נטול עופרת. הם זמינים בנפח 120 מ"ל, כלומר לתינוקות רכים, ועולים כ-65 שקלים.
את ההוכחה האולטימטיבית לכך שזכוכית היא אין גם מבחינה אופנתית סחפק בקבוק המים החדש של המותג אוויאן, שעוצב במהדורה מוגבלת על ידי בית האונה הצרפתי קנזו והושק לקראת כניסתה של שנת 2015. פסי זיגזג, מראה של זכוכית שבורה, אפקט של זכוכית מגדלת, בקיצור, שעשוע ויזואלי תוך כדי שתייה של מים מינרליים. וכשמסיימים לשתות הבקבוק יכול לעבור הסבה לאגרטל.
חומר ותיק נוסף שזוכה לעדנה הוא השיש. לא כציפוי לקירות ורצפות, אלא כחלק מהחומרים שמהם מייצרים כלים. חברת "עולם הבית" מייבאת למשל מתוצרת "פדריני" האיטלקית 17 כלי בישול הכוללים 7 שכבות שונות, כאשר בשכבה העליונה ביותר יש חלקיקי שיש עם תכונות נון-סטיק, התורמות לאורך חיי המוצר, עמידותו ואיכותו, כמו גם ליכולת לבשל ולטגן בו עם מעט מאוד שמן . הציפוי עמיד עד 260 מעלות. הכלים האלה מצוידים גם עם תחתית אינדוקציה לשיפור פיזור החום, ידית ארגונומית ועיצוב מוגן בפטנט.
כדי שלא יתקבל הרושם המוטעה שעלה הכורת על הפלסטיקים למיניהם, יש גם קנקנים שקופים דמויי זכוכית שמייבאת חברת MAGIC העשויים מאקריליק דו שכבתי עם מכסה מסננת המונע מהקרח ליפול לכוס כאשר יוצקים מהם משקאות. ובקבוקי פלסטיק מסוגננים ורחבי פיה, שחברת BRASS מייבאת מחברת אלדין האמריקנית הכוללים רצועת אחיזה. הם נטולי ביספינול A, נושאים תו תקן ישראלי, אירופאי ואמריקני, ואינם דולפים. מתאימים למבוגרים ולילדים.
ולמרת ההתעייפות המוכרת מגאדג'ים וגימיקים במטבח, יש חידושים שבהחלט שווה להשקיע בהם. למשל, ה"מולטיקייק" של מותג האפייה I cake. מדובר במכשיר בעל 4 פלטות מתחלפות, המאפשר להכין 4 סוגי מאפים במכשיר אחד: דונאטס, ופל בלגי, קייק פופס וקאפקייקס. הוא מיובא על ידי חברת food appeal.
מכשיר נוסף המקל על החיים במטבח, במיוחד בקיץ הוא זה המאפשר להכין 7 מאפינס בבת אחת של גראץ שמייבאת ברימאג דיגיטל אייג' והמכשיר להכנה מהירה מאוד של בלילות בלינצ'ס, קרפים ופנקייק ומכונה PANCAKE MACHINE ברשת "לגעת באוכל" מתוצרת קסנון. המכשיר כולל ידית סיבובית לערבות הבלילה וידית לחיצה המאפשרת יציקת בלילה ישירות למחבת.