צילומים נעמי גולן ואילן גרין-סוויסה
קליל. צמחיית פארק אגם הפרפרים ברמיאל
בסיור שערכתי ביום ראשון השבוע באזור התעשייה של העיר הגלילית כרמיאל, נתקלתי בהלחמה מושלמת בין חברה גדולה, הלוגו שלה, והפארק שהיא הקימה בצמוד לשטחה בשיתוף החברה להגנת הטבע, אגודת חובבי הפרפרים והעירייה העירונית. ללא ספק יוזמה מקורית בקנה מידה עולמי.
השלט והפרפר בדרך לחברת קליל בכרמיאל
נתחיל בחברה: קליל, המייצרת מערכות אלומיניום של חלונות ודלתות. לפני שאתייחס לחידושים שהיא מציגה בשנת 2024, ולזכייתה מאז 2016, כולל בשנת 2023, בתואר של מותג על – סופר ברנד, כפי שמעידות התעודות המוצגות בלובי שלה בכרמיאל, משהו על השם. מדובר בשילוב בין המיל קל, כי אלומיניום כידוע היא מתכת קלה, והמילה כליל, המציינת הצטיינות, כמו בכליל יופי. ומה קליל בטבע יותר מפרפר, שהוא אכן הלוגו שלה.
קליל. אגם הפרפרים בכרמיאל
לפני שנים אחדות הקימה קליל את פארק ״אגם הפרפרים״ בהנחייתו של הפרפרולוג, דובי בנימיני, ממקימי פרוייקט הלביא בעברו, היום פנסיונר, ואחד המובילים בעולם בחקר פרפרים. בפארק שערכתי בו סיור כאמור השבוע, שתולים בשטח של כ-15 דונם עשרות צמחים שפרפרים אוהבים. על כך אחראי בנימיני. וזה אכן עובד. מתוך 62 הזנים המאפיינים את סביבת הגליל, זוהו כבר כחמישים שהגיעו לשטח. וזה הישג בהתחשב בעובדה שבעקבות זיהום אוויר ומים, ושימוש בחומרי הדברה בחקלאות ובבית, גם פרפרים הם בסכנה קיומית. הפארק ישמש להם מקלט בו יוכלו לחיות ולהתרבות ולאזן במקצת את תהליך היעלמותם מסביבת חיינו.
קליל. פס ייצור מוטות אלומיניום ארוכים
אילן גרין-סוויסה, מעובדי קליל, צלם הפרפרים שהדריך את קבוצת המוזמנים בסיור בו השתתפתי, והמנכ"ל והבעלים של קליל, צורי דבוש, שליווה אותנו, סיפרו שלכל זן של פרפר יש צמח פונדקאי מועדף, ושגם ציפורי הסביבה חוגגים, כי בעקבות הטלת הביצים וריבוי הזחלים, המקום הפך, כפי שהתבדח דבוש "מסעדת מישלן לציפורי הסביבה".
קליל. המבנה הענק של המפעל בכרמיאל מכיוון פארק אגם הפרפרים
הדובדבן שבסיפור הפרפרים הזה הוא זן חדש, שזיהה בפארק דובי בנימיני, זן שאיננו מוכר בחוגי הפרפרולוגים, ולכן זכה בכבוד להעניק לו את שמו, וכינה אותו כיתמית קליל. הפרפר הכתום היפה הזה מצולם היום בגדול על שלט המפעל.
קליל. אני מצולמת עם צורי דבוש, מנכ"ל ובעלים
ונעבור לחידושים. בקליל פיתחו טכנולוגיה המאפשרת להתקין חלונות ענק אפילו בגודל קיר שלם, חלונות מסך, כפי שרואים בבניינים של עשרות קומות (אחד מהם עזריאלי שרונה בתל אביב), ובבתים פרטיים, ומעניקים להם ביטוח של שבע שנים. עובדה המחזקת את הצהרת החברה על בטיחותם.
קבוצת הסיור (אני חמישית מימין), באולם התצוגה של קליל בקריית אתא
בחודשים האחרונים הוצגו מסגרות חלון בשם "בלגי ארט", עם חומרים ידידותיים לסביבה. יש גם חלונות בסגנון מינימליסטי במערכת בשם FINE 7400. מדובר במסגרות דקיקות ובתוכן זכוכית שחושפת את הנוף כאילו מי שיושב בפנים נמצא בחוץ בחיק הטבע. סגנון הדגל של קליל נקרא "באוהאוס 2600" והוא מתאים למפתחים ענקיים עם זכוכית מרצפה עד תקרה.
קליל. המבנה המיוחד בסגנון הבלגי ארט של מסגרות האלומיניום
אישית התפעלתי במיוחד ממה שצורי דבוש מכנה "קליל סיסטם": חלונות המתוכננים מראש בשלמותם: מסגרת, גלגלים, ברגים, מנגנוני הרמה והורדה, שהחברה פיתחה והיא גאה בה בצדק. כדי להתרשם בפירוט במה מדובר, אפשר להגיע לפגישות ייעוץ ללא התחייבות באולם התצוגה בקריית אתא – רדיזיין, שם עצרנו במהלך הסיור השבוע, וגם באולם קליל האוס במתחם סוהו בנתניה, ובמתחם גיגיס בראשון לציון.
קליל. נוף פארק אגם הפרפרים בכרמיאל ומבנה המפעל הענק ברקע
אשר לסיור בכרמיאל, כולל פארק הפרפרים, הוא נערך ללא תשלום, אבל צריך להירשם מראש בטלפון 8555*. ושימו לב: העונות הטובות ביותר לצפות בפרפרים הן האביב והסתיו. וצריך גם לכוון לימים של שמש ומינימום רוח. החברה מסבירה פנים למשפחות עם ילדים, להם מציעים הסברים ופעילויות הקשורות לפרפרים.
קליל. תעודות הצטיינות של מותג על